Като всяко друго средство за комуникация, кафето се превърна в част от начина, по който взаимодействаме помежду си. А това от своя страна промени правилата за консумация. Пиенето на кафе е емоция, култура, повод да се срещнем с приятели. И не на последно място – вкус, здраве и начин да направим деня си по-хубав.

Нуждата от комуникация – и символичната роля, която комуникацията играе в нашето общество – също промениха начина, по който говорим за самото кафе. Причините, които даваме за пиенето на кафе, вече са различни. Вместо да кажем, че ни държи будни, за да можем да учим или работим усилено, казваме, че ни помага да мислим по-добре и да вършим работата си по-ефективно. Вместо да твърдим, че ни доставя удоволствие или е добър на вкус, обясняваме, че ни кара да се чувстваме „продуктивни“ или „творчески“.

Кафенетата не са просто места за чаша кафе – те са места, където хората се събират и срещат други, за да общуват.

Кафето е история, социален статус, магия. Затова, вземете чаша кафе и нека се потопим в най-интересните факти за кафето.

1. Кафето всъщност е плод

Какво? Кафените зърна са плодове? Но кафето е напитка! Същото важи и за чая, какаото, шоколада и много други напитки. Всички ли са плодове?

Ботанически плодът е част от дърво, която съдържа семена. Зелените кафеени зърна са костилката на зърната на кафето; червените кафеени зърна са истинските семена в него.

2. Кафето е открито от етиопски пастир на кози

Не е ясно как точно кафето е привлякло вниманието на останалия свят. Пиенето на кафе е толкова нормална част от живота ни, че рядко се замисляме как се е появило. Но трябва да е било нещастен случай, поне според тази история.

Стимулиращите ефекти на кафето са открити от пастир на кози в Етиопия, който забеляза, че неговите кози са особено бдителни, след като консумират плодове от кафеено дърво.

Това „откритие“ се разпространява бързо и други пастири на кози и монаси забелязват, че кафето им помага да останат будни за по-дълги периоди.

3. Пчелите обичат кафето

Пчелите са основните опрашители на кафеените растения. Начинът, по който кафеените растения се размножават, е като произвеждат много сладки цветя, подобни на нектар, които се опрашват от пчелите. Цветът съдържа и кофеинов нектар.

Кофеинът прави пчелите по-бдителни. Кофеиновите пчели са по-ефективни при събирането на прашец и транспортирането му обратно в кошера.

Кофеинът има този ефект и върху нас. Повишава настроението ни, като блокира аденозиновите рецептори в мозъка ни, отговорни за съня. Заедно със захарта, кофеинът създава комбинация, която повишава бдителността, кара ни да се чувстваме по-будни и бодри.

4. Кафето се използвало за консумация в религиозен контекст

До началото на 17 век кафето достига Близкия изток, особено Персия и Турция. Популярността на пиенето на кафе намалява, след като е забранено от религиозните власти в Мека и Кайро през 16 век. Забраната скоро е отменена поради натиск от големи търговци, които печелят от търговията с кафе.

Напитката скоро става любима сред религиозните кръгове и сред учени и интелектуалци в мюсюлманския свят, а след това и в християнска Европа. През този период кафето придобива репутацията си на питие, което стимулира интелектуално и се формира като луксозна и здравословна алтернатива на алкохола.

5. Бразилия е най-големият производител на кафе в света

Според Международната организация за кафе, една трета от световното производство идва от Бразилия, приблизително два пъти повече от второто място Виетнам.

6. Имало е опити кафето да бъде забранено

Лидерите в Мека забраняват кафето през 1511 г., защото са смятали, че предизвиква „радикално мислене“. През 16-ти век е имало опити кафето да бъде забранено от италиански духовници, които наричат ​​напитката “сатанинска”. Папа Климент VII, от друга страна, толкова обича кафето, че премахва забраната.

Заради предполагаемите връзки с бунтовнически настроения, шведското правителство направи кафето и принадлежностите за кафе (включително чаши и чинии) незаконни още през 18 век.

7. Кафето помага да живеете по-дълго

Някои проучвания показват, че хората, които пият кафе, са по-малко склонни да развият депресия или болестта на Алцхаймер, две състояния, които съкращават продължителността на живота.

Различни проучвания доказват, че кафето може да помогне на тялото да се пребори с други хронични заболявания.

Два химикала в кафето – кафеена киселина и хлорогенова киселина – намаляват възпалението и проявяват антиоксидантен капацитет. Когато се консумират, те повишават нивото на антиоксиданти в тялото и намаляват оксидативния стрес в клетките, което може да забави и дори да предотврати увреждането и смъртта на клетките чрез намаляване на активността на свободните радикали.

8. Можете да пиете кафе в космоса

В открития космос е трудно кафето да остане в чашата заради безтегловната среда. Тъй като астронавтите обичат кафе, Портландският държавен университет отпечатва специален вид 3-D чаша, която струва около 500 долара.

9. Във Финландия се пие най-много кафе в света

Според Международната организация за кафе средният възрастен финландец консумира 12,5 килограма кафе годишно. За сравнение, средното един американец консумира само 5 кг.

На второ място е Норвегия, на трето място Исландия и на четвърто място Дания.

10. Кафето ускорява метаболизма.

Кафето естествено съдържа кофеин, който е стимулант и временно засилва метаболизма. Някои фитнес треньори дори съветват да пиете кафе преди тренировка, за да увеличите максимално потенциала за изгаряне на мазнини.

11. Кафето е помогнало на олимпийски спортисти.

През 1932 г. Бразилия няма възможност да изпрати своите състезатели в Лос Анджелис за Олимпийските игри. Като решение правителството ги настанява в кораб, пълен с кафе, което е продадено, за да финансира пътуването им.

12. Бетовен е бил най-лошият кошмар на бариста.

Бетовен е обичал кафе и е изключително внимателен към приготвянето му. Той настоява всяка чаша, която консумира, да бъде направена с точно 60 зърна.

13. Първоначално кафето се дъвче.

Кафето не винаги се е пиело.  Според редица историци, първите африкански племена, които са консумирали кафе, са правили това, като са смилали плодовете, добавяйки малко животинска мазнина и са овалвали тези кофеинови лакомства в малки ядливи енергийни топчета.

14. Калории в кафето

Кафето е напитка с нула калории. Говорим обаче за черно кафе без добавки.

В момента, в който започнете да добавяте мляко, захар, шоколад и бита сметана, вашето кафе се превръща в калорийна бомба. Например едно Starbucks Venti Mocha Frappuccino има над 500 калории!

15. Най-огромното кафене

Ако искате да посетите най-голямото кафене в света, стягайте куфарите за Саудитска Арабия. Al Massa Cafe в столицата Рияд, отворено през 2014 г., може да побере до 1050 посетители.