Кафе. Какво и щяхме да правим без него? Кафето е начинът да започнем деня си, то може да бъде началото на разговор, чудесен повод за среща с приятели или идеалната първа среща на питие. Ароматът, вкусът и чистата радост, която носи всяка чаша кафе, са истинско изкуство по целия свят.

Но замисляли ли сте се, че има хора, които са готови да платят хиляди за тази чаша щастие? И ако вече се чудите как е възможно, ето отговора. Представяме ви колекция от най-скъпите кафета в света.

Kopi Luwak

Това безспорно е най-скъпото кафе в света. Причината за високата цена е начинът, по който се прави кафето, който, може да се каже е…различен.

Кафените зърна се дават за  храна на индонезийската палмова цибетка, а след като ги изхвърли с изпражненията, се сушат и след това се използват за приготвяне на кафе. Чаша кафе Kopi Luwak може да бъде на цена между 35 и 100 долара, а за 0.5 кг – около 600 долара.

Hacienda El Roble

Цената му е над 100 долара за 0,5 кг и се смята за едно от най-редките кафета в света. Всяка година в Колумбия се произвеждат само 22 кг Hacienda El Roble . Производителите използват уникални процеси на ферментация и произвеждат кафе от около 70 години.

Hawaiian Kona Coffee

Кафето Kona е специално кафе, което се различава от другите разновидности най-вече поради първокласното си местоположение и производствени процеси. Фермите за кафе Kona са само на едно място в Хавай, наречено Kona Coffee Belt, на Hualalai и Mauna Loa в северния и южния район.

Тези планински райони имат вулканична почва, богата на нитрати, фосфати, желязо и манган, които подпомагат здравословния растеж на растенията. Именно уникалността на вулканичната почва прави това кафе толкова скъпо и специално.

Hacienda La Esmeralda

Това кафе е спечелило много награди през годините, което се дължи на богатият му и специфичен вкус – сладост, киселинност и възхитителни флорални нотки.

Цената му започва от 350 долара за половин килограм.

Ямайско кафе Blue Mountain

Кафето Jamaican Blue Mountain се отглежда в Сините планини на Ямайка на надморска височина до 5500 фута. Известно е със своя мек, наситен вкус и се смята за едно от най-добрите и скъпи кафета в света. Кафето се отглежда в малки количества, което го прави рядко и допринася за високата му цена. Освен това е внимателно обработен, за да се запази качеството на зърната. Половин килограм ямайско кафе Blue Mountain може да струва над 60 долара.

Кафето Света Елена

То се отглежда на остров Света Елена и отдалеченото му местоположение е част от това, което допринася за скъпата цена. Кафето е с аромат на карамел и цитрусови нотки. Цената му е от около 50 долара за половин килограм и тази цифра непрекъснато се покачва нагоре.

Finca El Injerto

Това несъмнено е една от най-престижните ферми за кафе в света. Семейство Агире отглежда кафе на красиво място в гватемалските планини на Хуеуетенанго от 1900 г. насам. Фермерите от трето и четвърто поколение Артуро Агире старши и неговият син Артуро Агире младши издигат фермата до нови висоти. С него те са носители на множество медали, а кафето е отличено като най-доброто кафе в Гватемала през 2021 г. Фермата е сертифицирана като въглеродно неутрална.

Black Ivory Coffee

То идва от отдалечена част на северен Тайланд и може да стигне цена от 500 долара за килограм. Блек Айвъри се получава от специално подбран сорт Арабика, който се отглежда на височина 1500 метра. Набраните зърна кафе се смесват с ориз и банани и така се превръщат в храна на слонове. Следва процес на „облагородяване” в стомасите им, който отнема до 72 часа. Самите зърна се събират от изпражненията на слоновете, сушат се на слънце, пекат се и се пакетират. За получаването на 1 кг кафе са необходими 33 килограма сурови зърна кафе.

Кафе Ospina

Това е едно от най-скъпите кафета в света и се произвежда от кафени растения от вида Arabica Typica, които се берат на ръка, за да се гарантира, че се подбират щателно само най-узрелите и най-добрите плодове. Зърната се измиват и се оставят да ферментират в продължение на 24 до 36 часа. След това се измиват отново внимателно и се сушат на слънце за около пет седмици.

За всеки любител на кафето по света, тези редки, изключителни и скъпи кафета може да са просто мечта. Но за всеки, който някога има възможност да ги изпробва, със сигурност ще разбере цената и репутацията, която са спечелили. След като сте изпили чаша едно от тези кафета, нищо няма да се сравни.