Как избирате кафето, което купувате? Какво търсите на етикета и знаете ли как да „разчитате“ информацията за степента на смилане и на изпичане, и силата на напитката? Има ли значение вида кафе, който купувате?

Когато говорим за сорт кафе, най-често ще срещнем „арабика“ и „робуста“, а по-рядко и такива като „екселсиор“ или „либерика“. Всичко това са различни видове кафе и тъй като са уникални едно от друго, всяко от тях има свои собствени отличителни характеристики.

Каква е разликата обаче между кафе „арабика“ и „робуста“ (двата най-често произвеждани и консумирани вида)?

1. Ароматен профил
Разликата във вкуса между кафе „арабика“ и „робуста“ е огромна. Когато опитате две специални разновидности от всеки, най-вероятно ще забележите, че кафето робуста има дълбок, плътен вкус с орехови и шоколадови нюанси, докато арабиката е с ярки и цитрусови нотки на плодове.

Тези разлики произтичат не само от това, че кафеените зърна са различни видове, но и от  начина, по който всяко зърно се обработва след прибиране на реколтата – робуста често се обработва естествено, а арабика често се измива. Не може да се каже кое кафе е по-добро от другото, защото всеки вид има своите уникални характеристики и когато се произвежда с високо качество, крайният резултат е чаша ароматно и вкусно кафе.

2. Съдържание на кофеин
Кафето сорт робуста естествено съдържа почти два пъти повече кофеин от кафето сорт арабика. Когато се приготви, това е важно да запомните, тъй като ще ви трябва само половината от количеството кафе, което обикновено консумирате, ако пиете 100% робуста.

Допълнителното предимство на това ниво на кофеин е, че растението кафе робуста е естествено по-устойчиво на вредители, тъй като кофеинът действа като химическа защита, което също така позволява на фермерите да използват по-малко или никакви пестициди в практиките си на отглеждане.

3. Мазнини и захари
Кафените зърна робуста имат 60% по-малко захари и мазнини (липиди) от кафето арабика. Въпреки че това не води до значителни разлики в нивата на кръвната захар или съдържанието на калории, оказва влияние върху гореспоменатия вкусов профил на всяко кафе на зърна. С по-малко мазнини и захари, кафето робуста е смело и силно на вкус, докато кафето арабика е по-меко и по-сладко.

4. Антиоксиданти
Кафето съдържа съединение, наречено хлорогенова киселина, сред другите антиоксиданти. Точно като кофеина, кафето робуста също има повече хлорогенна киселина от кафето арабика. Някои проучвания показват, че консумацията на кафе е полезна именно заради наличието на антиоксиданти, което е причина някои хора да повярват, че кафето робуста може потенциално да бъде по-здравословен избор, когато става въпрос за разнообразие от кафе.

5. Условия на отглеждане
Кафето арабика е придирчиво растение. Обикновено расте на места с височина от 1000  метра и в субтропичен климат. Освен това се отглеждат на сянка.
Робуста от своя страна може да расте на различни височини и климат, както субтропичен, така и тропически. Кафето Робуста може да вирее и на слънце. В исторически план арабика е доминиращият вид кафе, консумиран в световен мащаб, което може да се промени, предвид изменението на климата и съответните условия на отглеждане на всяко кафеено зърно.

6. Култивиране
Кафените зърна робуста и арабика  се събират по различен начин. Кафе робуста расте на еднакви гроздове, които узряват едновременно на клона. Кафето арабика расте на неравномерни гроздове, които узряват по различно време. За фермерите и производителите това прави робуста по-лесният и по-рентабилен сорт кафе за отглеждане, тъй като кафето робуста може да бъде събрано цялото наведнъж.

Кафе арабика е по-специално и фермерите трябва да го берат ръчно, за да остане автентичнитя вкус на напитката.

7. Форма
Ако погледнете зърната на кафе арабика и робуста, ще забележите, че те са различни по размер и форма. Кафените зърна арабика са по-овални и дълги, докато кафените зърна робуста са по-твърди и с кръгла форма. Освен това линията на разделяне, минаваща по средата на зърната арабика, има тенденция да бъде извита, докато разделянето на зърната кафе робуста изглежда малко по-право!

Разбира се, има още разлики между кафе арабика и робуста, но това да най-съществените. И двата вида кафе имат своите уникални свойства и ние ги обичаме.

За тези, които обичат смело и силно кафе,  кафето робуста  може да е най-доброто. За тези, които обичат ярко и плодово кафе,  кафето арабика сигурно е по-добрият избор. За тези, които търсят уникално изживяване, което съчетава двете, препоръчваме нашата  комбинация за лоялност!