Когато сутрин посягаме към чашата с кафе, надали се замисляме колко кофеин има в него. Но ако тази чаша се повтори преди обед, а след това следобед, дали вече не превишавате допустимото за здравето количество? Ето защо е важно да знаем съдържанието на кофеин в стандартна чаша.
Всъщност няма две еднакви чаши с кафе. Количеството кофеин в чаша кафе зависи от няколко различни фактори – големина на смилане, температура на водата, време и стил на приготвяне. Същото важи и за вида кафе на зърна и техниката на печене.
Като правило, светло изпеченото кафе съдържа повече кофеин от тъмно изпеченото, въпреки по-наситения вкус на последното.
Методът на варене има значение
Начинът на приготвяне на кафето също влияе върху съдържанието на кофеин. Френската преса, например, обикновено прави най-кофеиновото кафе поради метода на пресоване на утайката и колко дълго стои в гореща вода. Средната чаша кафе френска преса съдържа 80 до 100 mg кофеин.
Еспресото, може би изненадващо, е по-слаб вариант от повечето други методи за варене. Една типична доза, съдържа 63 mg кофеин.
Смилането
Като цяло фино смляното кафе има по-високи нива на кофеин, тъй като водата преминава по-бавно и резултатът е по-концентрирана чаша. Смилането разгражда клетките на кафето, което ни позволява да разтворим повече съединения, създавайки вкуса. Обикновено колкото по-дълго кафето е в контакт с водата, толкова по-голяма е абсорбцията. Затова когато приготвяте еспресо, водата преминава през кафето много бързо, зърната трябва да бъдат фино смлени, за да могат съединенията да се абсорбират лесно.
Колко кофеин можете безопасно да консумирате всеки ден?
Прието е, че безопасната консумация на кофеин е между 300 и 400 милиграма на ден. Това означава, че ще се чувствате бодри, жизнени и ще се радвате на повишена бдителност. Твърде много консумация на кофеин обаче може временно да доведе до здравословни проблеми като тревожност, гадене, главоболие и ускорен пулс.
А безкофеиновото кафе?
Не позволявайте на името да ви заблуди. Кафето без кофеин не е напълно без кофеин. Смята се, че приблизително 97% от кофеина се отстранява от зърната, което означава, че една чаша безкофеиново кафе има между 2 и4 милиграма кофеин. Кафето без кофеин е чудесен вариант за всеки, който се опитва да ограничи приема на кофеин, но иска да се наслади на вкуса му.
Сварено кафе: 70-200 mg (средно 95 mg)
Кафе без кофеин: 2-4 mg (3 mg средно)
Еспресо: 47-75 mg (средно 63 mg)
Моментално: 65-80 мг
Еднократно лате: 47-75 мг
Френска преса 80-135 мг
Студена екстракция: 155 мг
Както казахме, тези цифри са относителни, но когато търсите оптималната доза кофеин, могат да служат за ориентир.
Зърната Робуста са много по-силни от зърна Арабика. Съдържанието на кофеин в тях варира между 1,2 и 2,4% от сухото тегло в сравнение с между 0,9 и 1,5% за арабика.
Как произходът на кафеените зърна влияе върху количеството кофеин в кафето
Нивото на светлина, надморската височина, съставът на почвата влияят върху съдържанието на кофеин в зърната. Повечето кафета са регионални смеси, което също е предоставка за големи различия от регион на регион. Угандийското кафе Robusta има повече кофеин от същия вид във Виетнам и по подобен начин някои бразилски подвидове арабика съдържат повече кофеин от етиопските, мексиканските или кенийските сортове.
Въпреки това има толкова много подвидове сортове кафе, а по-голямата част от тях не са сравнени, което означава, че няма точен начин да се установи силата на кафето само по региони.
Ако наистина искате да си гарантирате приема на кофеин, изберете кафе от доказан производител – в капсула или на зърна и смелете според вашия любим начин на приготвяне. Ако сте любители на кафе напитките от веригите, имайте предвид, че в повечето случаи те са смес от еспресо с мляко и вода и използват зърна арабика и следователно съдържанието на кофеин не е твърде високо.