Почитателите на кафето знаем, защо толкова много обичаме тази ароматна напитка. Онази симфония от миризми и вкусове, която прераства в усещане за радост и удоволствие. След това идва усещането за удовлетворение и усмивка за предстоящия ден. Знаейки, че денят ни може да започне така, не е ли достатъчна причина да станем сутрин от леглото?

Но има и друга причина кафето да е най-популярната напитка в света. Вероятно вече се досещате –приливът на енергия, който получаваме от сутрешната (или следобедната!) чаша. Всъщност тя идва от онова малко нещо, наречено кофеин – съединение в кафеените зърна, което действа като стимулант на нервната система. Затова и изразът „Не ми говори преди да съм изпил кафето си“, сам по себе си говори всичко.

Но когато говорим за наличието на кофеин в кафените зърна, има един безспорен шампион – Робуста! Може би затова и често тя е пренебрегвана за сметка на Арабика.

Но не всичко е вкусът. В последните години ставаме свидетели на много интересен факт – Международната организация за кафе съобщи, че средната цена на робуста е достигнала 29-годишен връх. А с нарастващия интерес към фината робуста през последните години, дали увеличението е резултат само от засилено търсене?

Всъщност причините за почти рекордните върхове са доста по-дълбоки. Експертите обясняват ситуацията с фактори като ниски нива на запаси, увеличение от 47 % на годишна база в износа на кафе от Виетнам (най-големият производител на робуста в света), промяната в климата (засушаване в регионите на отглеждане на Бразилия – вторият по големина световен производител на робуста), както и продължаващата криза в Червено море, която  оказва силно влияние върху глобалните търговски пътища.

Разбирането на тънкостите на търговската икономика може да бъде невероятно трудно, но все пак възниква въпросът – на какво се дължи този внезапен интерес към Робуста?

Висококачествената (или „фина“) робуста става по-популярна от всякога, което несъмнено повишава цените. Това се случва, благодарение на все по-високото качество на сорта. Тук говорим за устойчиви земеделски практики, иновации в изследванията и производството на робуста, инвестиции в общностите, отглеждащи кафе. Разбира се и на по-различни и иновативни методи за обработка след прибиране на реколтата.

Всички тези „новини“ покрай този иначе пренебрегван за сметка на Арабика сорт са само повод да разгледаме причините, кое прави Робуста толкова специална?

1. Има по-силен енергизиращ ефект

Ако търсите кафе, което е енергизиращо, Робуста е правилният сорт. Както казахме, това се дължи на по-високото съдържание на кофеин. И ако средно пиете по 3 чаши Арабика на ден, за да си набавите енергия, Робуста може да осигури същия ефект за половината от това количество.

2. Богат и плътен вкус
Силният и силен ароматен профил на кафе Робуста е удоволствие за ценителите на дълбокия кафе вкус. Робуста е земно и има горчив вкус, с дървесни и земни нотки във вкусовия си профил. Послевкусът е подобен на вкуса на фъстъци. Наличието и силните страни на тези аромати зависят от качеството на зърната, както и от това как са изпечени и съхранявани.

Висококачествените зърна Робуста са подходящи не само за приготвяне на еспресо, но и за филтриращи методи. В допълнение, те са много популярни за обогатяване на вкуса на млечни напитки като капучино, кафе лате и, разбира се, като компонент на богати на кофеин еспресо смеси.

3. По-ниска киселинност

Кафето Робуста има по-ниско ниво на киселинност в сравнение с Арабика, което може да бъде от полза за хора, които изпитват храносмилателни проблеми или киселинен рефлукс след консумация на кафе.

4. Повече антиоксиданти

Проучванията показват, че кафе Робуста може да съдържа до 2-3 пъти повече антиоксиданти спрямо кафе Арабика. Кафето Робуста е особено богато на хлорогенни киселини, които са вид полифенолен антиоксидант. Хлорогенните киселини са свързани с различни ползи за здравето, включително намаляване на възпалението, подобряване на контрола на кръвната захар и защита срещу някои видове рак. Освен това Робуста съдържа и други антиоксиданти като кафеена киселина и хининова киселина.

Ако никога преди не сте опитвали Робуста, може би е време. Зърната арабика със сигурност са прекрасни, но част от това да си истински почитател на кафето е да опитваш различни сортове, да научваш техниките, да експериментираш и да имаш ново ниво за кафе вкус и аромат.